ET NYT PERSPEKTIV

NÅR DIGTE OM ET ANDET ‘JEG’ RAMMER MIT

 photo 8702160277-001_zpsf54e0547.jpg

Jeg blev i går gjort opmærksom på denne digtsamling 7/11 poesi af Caspar Eric, som har kørt en Tumblr med sine digte og billeder af ham selv med dertilhørende hashtags om øjebliksstemninger. Nu er hans digte udkommet i en samling hos Gyldendal, og jeg er hooked. Som regel, når jeg opdager litteratur, som fanger mig eller rammer mig, kan jeg godt lide at læse noget om baggrunden. Hvem er forfatteren, hvad har han tænkt, da han skrev det, hvad vil han gerne opnå med sin litteratur?

Det første, som er helt vildt spændende, er, hvordan han er opmærksom på det ærlige billede på tilværelsen. Dette fra en artikel på information.dk: “Derfor har det været vigtigt for ham at arbejde med ærlighed. At lægge noget ud til andre uden at påstå, at man har styr på det hele. At indrømme tvivl og svaghed og hykleri, at tilstå overdreven selvbevidsthed og iscenesættelsestrang og usikkerhed”. Nu skriver jeg jo ikke digte, men jeg har ofte samme ønske med bloggen, at skabe et rum, hvor alt dette er tilladt, da jeg synes, det er vigtigt at råbe lidt højere om disse ting.

Det andet interessante er, hvordan han er samfundsbevidst uden et decideret mål om ligefrem at være politisk. Der kommer politiske holdninger til udtryk, men det er mere samfundet og ungdommen, som skildres på en meget unik og nøgen måde. Alle digtene afsendes af et ‘jeg’, og der fremgår aldrig et decideret ‘vi’, fordi “Et ‘vi’ i sig selv er en voldsom ting at være, det er altid en eksklusion af nogen. Når folk snakker om, at der i den generation, som jeg på en måde tilhører, er en jegfiksering, når de efterlyser fællesskabet og spørger, hvor viet er henne i litteraturen, jamen så er svaret jo bare, at ‘vi’ er ærlige om, at ‘vi’ består af jeger,” siger Caspar Eric (fra information.dk artikel).

Alligevel får digtene en følelse af et ‘os’, fordi de, på trods af at bære stort præg af Caspar Erics egne tanker om og kærlighed til hverdagsting, bliver et billede på en ungdom, som er faret vild i en skov af rigtige og forkerte følelser. Enhver, der interesserer sig for dybde, ærlighed og ungdom, bør læse disse digte, og I finder mange af dem her.

12 kommentarer

 • Yes, endelig noget om poesi i blogland! Jeg går på en tekstskole hvor vi det sidste halve år har haft et forløb om digte, poetry-slam og kortprosa og det er virkelig interessant. :-) Jeg skal da helt sikkert læse noget af Casper Eric.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nanna

  Du kommer stærkt på banen igen med dette indlæg, Amalie!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg har den stående på reolen – må hellere snart få den læst! :D

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line BS

  Suk. Alle burde læse Caspar Eric <3 Jeg har selv lige skrevet eksamensopgave om 7/11. Du overraskede mig i den grad positivt med dette indlæg. Stor fan! Både af dig og ham.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amanda

  Woow! Er så vild med dette blogindlæg. Det er lige hvad vi manglede her i blogland! Tak! :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie

  Jeg har faktisk også læst hans bog dengang, da den udkom i sommer. Jeg var i starten ikke helt sikker på, hvad jeg mente om hans bog, fordi han på elleve sider skriver “og mere yogurt”. Det er rimeligt irriterende at læse, men samtidig synes jeg, at det er enormt fedt, at de unge debutanter udfordrer litteraturen på alle punkter!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Josefine Juul

  Pisse fedt indlæg! Har aldrig hørt om ham før, men efter at jeg har læst interviewet fra Information, og nogle af hans digte bliver jeg nok nødt til at købe hans bog – gør det sku nu
  Tak!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • dejligt, dejligt indlæg. Det varmer næsten mit hjerte at læse noget så velovervejet og velformuleret. bliver dog ekstremt nostalgisk og savner gymnasietiden.
  Hvis du leder efter andre digtsamlinger, kan jeg varmt anbefale Dan Turèlls trilogi “storby blues” samt Theis Ørntofts digtsamling ‘digte’. Og selvfølgelig Michael Strunge :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emilie

  Hej :-)
  Hvilken størrelse har du jakken i? Den fra Birgitte Herskind

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

ET NYT PERSPEKTIV